Зі святом водохреща!

Історія свята

Свої зачатки Водохреща бере з Біблії та історії про хрещення Іваном Хрестителем Ісуса Христа на річці Йордан. У Біблії говориться про те, що в момент хрещення на 30-річного Ісуса зійшов Святий дух у вигляді голуба і одночасно голос з небес проголосив, що Ісус - Син Божий. Звідси й походить ще одна назва цього свята - Богоявлення.

Віряни вважають, що саме це свято засвідчує таїнство Святої Трійці, адже в цей день, за християнським вченням, з'явився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець — в голосі, Син Божий — у плоті, Дух Святий — у вигляді голуба.

Традиції та вірування

Вважається, що на Водохреща, з опівночі до опівночі, вода набуває цілющих властивостей і зберігає їх протягом року, лікуючи тілесні й духовні хвороби. В цей день у всіх містах і селах, де є церкви, святять воду. Віддавна в народі освячену на Водохреще воду вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і тварин.

Напередодні Водохреща святкується "Голодна кутя", або другий Святий Вечір. Увесь цей день віряни нічого не їдять — постять, як і перед Різдвом. Сідають вечеряти, коли вже засяє вечірня зоря. На вечерю подають пісні страви — смажену рибу, вареники з капустою, гречані млинці на олії, кутю та узвар. Після вечері всі кладуть свої ложки в одну миску, а зверху — хлібину, "щоб хліб родився".

Вранці на Водохреща в церкві відбувається служба, на які віряни можуть освятити воду. Цією водою починається трапеза, нею ж кожний господар кропить усіх членів сім'ї, хату, інші будівлі, криниці.

За давньою традицією, після служби віряни процесією, яку веде священик, йдуть до річки. Опісля недовгої служби поблизу річки священик занурює хрест в ополонку у формі хреста, показуючи, що вода освячена. Тепер в цю ополонку можуть зайти віряни й тричі зануритись, читаючи молитву.

Є у Водохреща й свої заборони. У цей день не можна сваритися, лаятися, брехати, скаржитися, пліткувати, допускати погані думки. Небажано займатися важкою фізичною працею, проводити прибирання будинку, прати, різати ножицями.

Не рекомендується стригтися, робити манікюр або педикюр, щоб не внести в долю погані події. Не варто шити, в’язати, щоб не заплутати свою долю. Забороняється займати гроші, інакше весь рік пройде в боргах. У цей день бажано не переїдати, щоб думки залишалися чистими. 19 січня, після закінчення Водохрещенського святвечора, забороняється ворожити.

Купання в ополонці

Оскільки купання в ополонці на Водохреща все більше набуває популярності, міська влада робить все можливе, аби провести цей ритуал максимально комфортно та безпечно для людей. Тому перше, що необхідно запам'ятати перед купанням: у міських умовах це варто робити виключно у спеціально призначених для цього місцях.

У випадку сильних морозів діти не повинні підходити до води й тим більше занурюватися в неї, це несе загрозу їх здоров'ю. Також купання в ополонці протипоказане людям з серцево-судинними, шкірними, гінекологічними, легеневими та іншими захворюваннями.

У день купання в ополонці категорично забороняється вживати алкогольні напої, а перед самим зануренням бажано поїсти. Перебувати у воді необхідно не більше трьох хвилин.

Крім того варто запастись махровим халатом, рушником, комплектом змінного одягу, купальником або плавками і умовою шапочкою. Після купання відразу одягніться в теплий одяг та випийте чашку гарячого чаю.

Кiлькiсть переглядiв: 145

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.